Mobirise
Mobirise


Theo Douven

Lijstduwer

Na mijn geboorte in 1947 ben ik (met kleine onderbrekingen voor studie en militaire dienst) opgegroeid in Horst. Op 18-jarige leeftijd, na afsluiting van mijn middelbare school, ben ik begonnen met werken in het bedrijf van mijn ouders, Machinefabriek Gebr. Douven BV, producent van landbouwmachines. Overdag werkte ik in technische functies in het bedrijf en ’s avonds studeerde ik om mij op marketing-/managementgebied voor te bereiden op de overname van het bedrijf samen met mijn broer in 1975. Een geweldige en uitdagende periode in mijn leven, die me veel energie gaf bij de verdere ontwikkeling van ons bedrijf. Ook mijn werkzaamheden die ik als voorzitter van de Nederlandse Agro-technische Industrie mocht verrichten droegen bij aan de strategische ontwikkelingen van ons bedrijf. Dat bleef niet geheel onopgemerkt.". De overname van ons bedrijf in 1997 door de grootste producent van landbouwmachines ter wereld, John Deere USA, bleek voor ons bedrijf een ideale partner voor verdere ontwikkeling. De vestiging John Deere fabriek in Horst is regionaal en landelijk een belangrijke versterking van de innovatiekracht van Agro technische ontwikkelingen.

Ons gezin (echtgenote Henny en de kinderen Mery, Fred en Yvonne) hebben, zoals vaak bij familiebedrijven, een situatie gekend waarbij het bedrijf veel vraagt. Vooral tijd. Gelukkig was Henny er altijd voor ons en daarmee is het rollenpatroon geschetst. In 2000 is hierin enige verandering gekomen door de start van een agrarisch familiebedrijf. Zoekend naar een sector met perspectief zijn we met blauwe bessen gestart en enkele jaren later ook de eigen verwerkingen daarvan en de afzet via start up ABB Growers BV te Horst.

De uitdagingen in de agrarische sector of voedingstuinbouw blijven onverminderd groot en interessant. Inmiddels is ons hele gezin betrokken bij de blauwe bessen en zijn we opa en oma van zeven prachtige kleinkinderen.

Van 2001 tot 2006 mocht ik wethouder financiën en openbare werken voor de VVD van de nieuwe gevormde gemeente Horst aan de Maas zijn. Daarvoor was ik van 1987 tot en met 2000 raadslid en fractieleider voor de VVD Horst. Voor 1987 was ik vele jaren actief in fractieondersteuning en als voorzitter van het VVD-bestuur.

De laatste jaren zien Henny en ik hoe snel de tijd is verlopen en gevoelsmatig nog steeds versnelt. Politiek en blauwe bessen blijven me boeien, maar ik merk dat de mechanisatie in de agrarische sector ook nog altijd trekt! Familiebedrijven richten zich op de langere termijn en continuïteit. Marktgericht en productiviteitsverbetering zijn essentieel voor bedrijven die op onze markten concurreren. Dit geldt ook zeker voor de moderne lokale politiek, waarbij de verbinding met provinciale en landelijke politiek een betekenisvolle meerwaarde heeft!

In eerste instantie dacht ik met het lijstduwerschap voor de kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen een bescheiden bijdrage te hebben geleverd, maar gaandeweg ben ik weer steeds actiever en enthousiaster geworden en dat geeft me veel voldoening! Met het nieuwe team enthousiaste en betrokken kandidaten ga ik me inzetten voor een mooie gemeente. Voor iedereen: inwoners en ondernemers. Met raad en daad, en indien nodig actie. Want iedereen kan op me rekenen!

VVD Horst aan de Maas